Едноседмичният срок между двата тура на местните избори е доста

...
 Едноседмичният срок между двата тура на местните избори е доста
Коментари Харесай

Бюлетините за балотажа на местните избори през октомври - под въпрос

 

Едноседмичният период сред двата тура на локалните избори е много къс за разработване на нови е-бюлетини и от ЦИК имат съществени терзания, разясниха пред “Труд news ” членове на комисията. Те обясниха, че сега се водят договаряния със “Смартматик ” за софтуера за вота на 29 октомври. Това ще са първите локални избори с машинно гласоподаване.

Досега три пъти е провеждан непълен избор за кметове, а преди този момент пробно бяха употребени избран брой устройства през 2015 година и 2019 година

От “Смартматик ” още на предишните избори отхвърлиха да работят непосредствено с ЦИК и се наложи комисията да се обърне към техния представител “Сиела норма ”. Очаква се и този път да се случи същото. Друго повтаряне е, че и още веднъж ще се разчита на двете компании - “Смартматик ” и “Сиела норма ” за параметризиране на софтуера.

 

Вече се мисли и по тематиката по какъв начин да се избегне казусът с хартията за бюлетините, който при последните парламентарни избори блокира част от принтерите в секциите и спря машинното гласоподаване.

 

За доставка на хартия с водни знаци ЦИК още веднъж ще разчита на Българска народна банка, само че този път се чака да се създадат повече тествания, с цел да не се повторят гафовете.

 

Засега се знае, че гласуването с машини ще е като на изборите през 2021 година за президент и парламент. Тогава гласоподавателите избираха на начален екран в кой тип избор ще вземат участие и по-късно поредно даваха вота си за президент и парламент, или единствено за едно от двете. Този път оптималният брой избори, които ще могат да създадат хората от избрани региони са четири - за кмет на община, за общински съветници, за кмет на обитаемо място и областен кмет (в София, Пловдив, Варна). Към всичко това се прибавят и преференциите за общински съветници.

 

От ЦИК имат и безпокойство, обвързвано с протоколите, в които след ръчно преброяване на бюлетини от машините и от гласуването с хартия се вписват резултатите. Обичайна процедура е в тези протоколи да има обилие от неточности, което бави обработването на резултатите.

 

През 2015 година в зала “Арена Армеец ” приемането на изборни бумаги бе безпорядък, траял часове наред, белязан от припадащи членове на комисии.

 

ЦИК към този момент утвърди образците на четирите типа бюлетини за гласоподаване. Според одобрения пример бюлетината за кмет на кметство съдържа наименованието на общината, кметството и номера на изборния регион. В лявата й страна са посочени наименованията на партията, обединението или локалната коалиция, в средата са посочени номерата на политическите обединения, а в дясно - трите имена на съответния претендент. Най-отдолу са изписани самостоятелните претенденти, както и опцията “Не поддържам никого ”.

 

Бюлетините за кмет на регион и на община наподобяват по сходен метод. В бюлетината за общински съветници в ляво са номер и название на политическите обединения, а в дясно има номера за желания за гласоподаване с преференция за даден претендент.

 

Най-отдолу са опциите за гласоподаване за самостоятелен претендент, както и опцията “Не поддържам никого ”. От ЦИК напомнят, че за кметове на региони ще се гласоподава в София, Пловдив и Варна. Също по този начин, значимо конкретизиране е, че на локални избори не се образуват изборни секции в чужбина и не се гласоподава зад граница.

 

Инфо: Труд.бг

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР